Tur til Oksbøl 22. april 2023

Lørdag, den 22. april 2023 var ca. 50 personer fra Aabenraa Museums Venner, Venneforeningen Jacob Michelsens Gård og Aabenraa Byhistoriske Forening på heldags bustur til det nyåbnede museum FLUGT i Oksbøl. Hjemturen gik via slægtsgården Vestergård øst for Varde.


Oksbøllejren var i årene efter 2. verdenskrig Danmarks største lejr for tyske flygtninge. Da den i 1946 var størst, husede den godt 35.000 flygtninge. I dag er der meget få spor tilbage efter lejren men i 2022 blev der indrettet et helt nyt museum, der fortæller både om flygtninge generelt og om Oksbøllejrens rolle efter krigen.

Museet er meget spændende og tankevækkende med fornem formidling gennem bærbare lydfortællinger og høretelefoner. Næsten alle barakker er nu væk, men på en spadseretur igennem Ål plantage, hvor de mange barakker lå, fik man fortællinger gennem sine hovedtelefoner. Ret imponerende.

FLUGT er også arkitektonisk spændende – Bjarke Ingels Group har tegnet den nye hovedbygning.

 

På Vestergård fik vi et lækkert kaffebord i den tidligere kostald og gårdens ejer gennem 50 år fortalte meget levende om gårdens og slægtens historie.

På turen til Oksbøl var der kaffe og rundstykker og på vejen fik vi fortalt om turens program og om seværdigheder langs ruten.