Aabenraa øl

Foreningen lancerer hvert år i for- og efteråret en specialøl, benævnt som "Aabenraa Sommerøl" og "Aabenraa Vinterøl".


Hvert bryg er en ny kvalitet og med ny etiket. Øllen sælges i begrænset omfang og overskuddet ved salget går til Foreningens bevaringsfond.

Ideen har rod i det historiske derved, at der i byen har været et bryggeri på Haderslevvej (Bryggergården) indtil 1933, og at byen i 1500 årene var kendt for produktion af en fremragende humle, som også blev solgt uden for landsdelen.


Siden succesoplevelsen med lanceringen af Aabenraa Øl 2013, har foreningen samarbejdet med Carstensens Tehandel og Lundumskov Bryghus.

Udvælgelsen overlades til såvel kunder hos Carstensens tehandel som medlemmer af Aabenraa Byhistoriske Forening, der ved smagsprøver af 3 forslag vælger den foretrukne øl.


Kyckelhaen Vinter 2021

Kyckelhaen Vinter 21 henter inspiration fra de populære red ales, som med deres rødder i Irland nu brygges mange steder.

En red ale er en afbalanceret øl, der bruger en moderat mængde malt og ristet byg i opskriften, hvilket giver øllen den farve, som den er opkaldt efter.

Denne ofte bronzefarvede øl har en let, ristet aroma af karamelmalt. Smagen er tør med en afdæmpet humlebitterhed fra engelske humler. Vores øl er brygget næsten som en lagerøl, dvs. ved lave temperaturer, som giver øllen en friskere og enklere smag.


Øllen præsenterer sig ofte med et flot skum og øllen går til næsten al slags mad.
Styrken er moderat på ca. 5 vol.%.


Aabenraa Sommerøl 2021: 

er en speciel øl, som er brygget efter foreningens helt egen recept. Øltypen fik klart flest stemmer ved vores virtuelle ølsmagning.


Kyckelhaen Sommerøl 2021 vil fremtræde i flotte ½ liters flasker med en etiket, der er tegnet af Aabenraa kunstneren Eskild Beck.

Kyckelhaen Sommerøl 2021 er vores udgave af en New England IPA (neipa). Det er en lidt tåget øl, som giver en glat, cremet mundfølelse. Humlerne er tilsat sent under brygningen, det giver en tropisk, saftig, blød sødme, med lidt citrus-smag, men med ringe humlebitterhed.

New England IPA'er er øl, der med vilje er tåget eller uklare, hvilket giver disse øl en glat, cremet mundfølelse - en afvigelse fra den lette / tørre mundfølelse, man ofte får med West Coast IPA'er.

Brygget af:

Vand, malt (pilsner, hvede, caraclair), valset havre, humle (simcoe, citra) og alegær.

Alkohol 6,4 % vol. og 30 IBU.  

 

Kyckelhaen Sommerøl 2021 er den perfekte øl til en frokost på terrassen og er også alene en frisk øl med masser af smag.


Aabenraa Vinterøl 2019

Vinderen – Kychelhaen Vinter 2019Er en mørk, kraftig, lidt sødlig øl med inspiration fra fortiden med de røgede noter. Øllen har et nordisk islæt ved brugen af rugmalt. Kychelhaen Vinter 2019 er den perfekte match til den danske vinter – den kan drikkes til kraftige retter og alene er den mættende.Brygget af:Vand, 7 slags malte, deriblandt rug og røgmalt, humle og alegær.Alk. 6 vol%, IBU 30 

Kychelhaen Vinter 2019 er vores udgave af det, der kunne have været en dansk klosterøl fra middelalderen men med moderne smag.Øl / ale har været brygget også før middelalderen, og man har løbende søgt at forbedret produktet. I senmiddelalderen kom en væsentligt forbedring til ved en lille forskel i teknik. Man begyndte at koge urten inden gæringen. En ændring som fik vidtrækkende konsekvenser for lagring, smag og ernæringsværdi af øllet. 

Malt er spiret korn, hvor spiringen stoppes ved at tørre og opvarme kernerne i en ovn. Til opvarmningen brugte man halm og træ. Man havde ikke helt styr på røgen eller temperaturen, men man gjorde hvad man kunne. Så maltene i sammen portion har været meget varierede i farve og lettere røgede. Røgede malt ønskede man at undgå, fordi man troede, at røgede øl gav større tømmermænd. Man har brugt de kornarter, man dyrkede lokalt, dvs. byg, hvede, havre og i Danmark og Nordtyskland også rug.


Aabenraa Vinterøl 2020 er produceret i samarbejde med Lundumskov Bryghus ved Horsens. 

Der er anvendt samme etiket som for Genforeningsøllen, men i "h'jre splate" er produktbeskrivelsen ændret til vinterøllen.