Aabenraa øl

Aabenraa Byhistoriske Forening

imagesCAW5XQ3E
Slotsgade 10 2014  01

Aabenraa øl

Foreningen lancerer hvert år i for- og efteråret en specialøl, benævnt som "Aabenraa Sommerøl" og "Aabenraa Vinterøl".


Hvert bryg er en ny kvalitet og med ny etiket. Øllen sælges i begrænset omfang og overskuddet ved salget går til Foreningens bevaringsfond.

Ideen har rod i det historiske derved, at der i byen har været et bryggeri på Haderslevvej (Bryggergården) indtil 1933, og at byen i 1500 årene var kendt for produktion af en fremragende humle, som også blev solgt uden for landsdelen.


Siden succesoplevelsen med lanceringen af Aabenraa Øl 2013, har foreningen samarbejdet med Carstensens Tehandel og Lundumskov Bryghus.

Udvælgelsen overlades til såvel kunder hos Carstensens tehandel som medlemmer af Aabenraa Byhistoriske Forening, der ved smagsprøver af 3 forslag vælger den foretrukne øl.


Aabenraa Vinterøl 2019

Vinderen – Kychelhaen Vinter 2019Er en mørk, kraftig, lidt sødlig øl med inspiration fra fortiden med de røgede noter. Øllen har et nordisk islæt ved brugen af rugmalt. Kychelhaen Vinter 2019 er den perfekte match til den danske vinter – den kan drikkes til kraftige retter og alene er den mættende.Brygget af:Vand, 7 slags malte, deriblandt rug og røgmalt, humle og alegær.Alk. 6 vol%, IBU 30 

Kychelhaen Vinter 2019 er vores udgave af det, der kunne have været en dansk klosterøl fra middelalderen men med moderne smag.Øl / ale har været brygget også før middelalderen, og man har løbende søgt at forbedret produktet. I senmiddelalderen kom en væsentligt forbedring til ved en lille forskel i teknik. Man begyndte at koge urten inden gæringen. En ændring som fik vidtrækkende konsekvenser for lagring, smag og ernæringsværdi af øllet. 

Malt er spiret korn, hvor spiringen stoppes ved at tørre og opvarme kernerne i en ovn. Til opvarmningen brugte man halm og træ. Man havde ikke helt styr på røgen eller temperaturen, men man gjorde hvad man kunne. Så maltene i sammen portion har været meget varierede i farve og lettere røgede. Røgede malt ønskede man at undgå, fordi man troede, at røgede øl gav større tømmermænd. Man har brugt de kornarter, man dyrkede lokalt, dvs. byg, hvede, havre og i Danmark og Nordtyskland også rug.


Aabenraa Vinterøl 2019 er produceret i samarbejde med Lundumskov Bryghus ved Horsens.


GENFORENINGSØLLEN


Se mærkaten i stort format. Klik her >>>